Пурпурната мантия

Изображение

Да се пренесеш в миналото, векове назад и да почувстваш, че живееш в свят, различен от нашия! Да се докоснеш до хората и събитията, променили живота на поколения – ето това е магията на разказа!

В първата книга “ Теодора – актриса, императрица, куртизанка” се проследява пътя, по който една жена достига до престола, омъжвайки се по любов в свят на политически бракове. Във втората книга “Пурпурната мантия” Юстиниан и Теодора вече са император и императрица. Но да получиш властта е също толкова трудно, колкото и да я задържиш.

“Пурпурната мантия” е разказ за Теодора, жената станала съпруга на един от най-великите императори на византийската империя и успяла да наложи волята си в управлението на държавата.

VI в. сл. Хр. Империя, която вече не съществува на картата на света, но живее по страниците на историята. Границите на Византия са несигурни, което поддържа страха от война с неприятелите. Двете течения на християнството са в конфликт. В Константинопол избухва бунтът “Ника”, породен от недоволството от растящите данъци. Хиляди са убити, а градът е почти разрушен. Вътре в двореца се ширят интриги и заговори, раждат се деца, претенденти за престола. Деца, които Теодора покровителства. В тази нажежена обстановка императрицата чувства влечение към млад архитект, който става неен любовник. Разкъсана между страстта и желанието да остане предана и честна към своя съпруг, Теодора се опитва да запази тайната си, но в двореца, където и стените са “прозрачни” това е невъзможно. Появява се и коварна болест, която погубва още хиляди и дори императорът се разболява. Успяват ли Юстиниан и Теодора да се справят с предизвикателствата и да въведат своите реформи? Успява ли Теодора да помогне на Юстиниан да осъществи мечтата си? Пурпурът – привилегия, проклятие или призвание е? Една роля, която Теодора трябва да изиграе внимателно за да спечели отново любовта и доверието на хората.

Направи ми впечатление, че авторката е много повече писател, отколкото историк. На моменти ми се загуби нишката на външната политика както и някои по-значими вътрешни реформи. Стела Дъфи изцяло се е насочила към Теодора и нейните приближени, каквато всъщност е и целта на книгата – да представи достоверна картина на живота на византийската императрица, канонизирана за светица.

Препоръчвам!

Петя Райчева – Книжарница Кафе-клуб Сиела

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s