Дон Жуан

Изображение

„Дон Жуан “ е втората книга от новата поредица „Запази историята“ на издателство Сиела. Тази поредица е проект на италианския писател Алесандро Барико, познат на българския читател с книги като „Океан море“, „Без кръв“, „Коприна“. Това е една находчива идея, благодарение на която класически литературни произведения са преразказани за деца и юноши от съвременни писатели, сред които : Умберто Еко, Андреа Камилери, Джонатан Коу, Алесандро Барико и др.

Историята на Дон Жуан е пресъздадена многократно в литературата, театъра, музиката, киното. Всички добре познаваме Дон Жуан на Жан Батист Молиер, който мами и прелъстява.Там той е изкусен лицемер, вълнуващ се единствено от задоволяването на собствените си прищевки. Извършва престъпление, очаквайки да остане ненаказан. Има смелостта да богохулства и дързостта да поставя себе си над божественото.

Държейки в ръцете си „Дон Жуан“, преразказана от Алесандро Барико, вие вече имате една тежка история със сложни характери, поднесена по много лек, приятен и достъпен за младите читатели начин. Книгата е организирана в десет глави, всяка от които има свое начало и завършен край. Това позволява тя да се чете на части, без да се губи връзка със сюжетната линия. В цялата подготовка на текста личи стремежа към достъпност, без това да прави книгата традиционно и строго детска. Сред страниците, иначе написани за възрастни, децата ще открият своя разказ, ще открият своите преживявания и ще си зададат своите въпроси.

А в месеца на любовта и виното ще си позволя да ви прероръчам още две неща, свързани с нашия главен герой.

Изображение

Изображение

Художествени произведения върху сюжета на Дон Жуан има много, но един от най-значимите си остава операта на Моцарт, композирана в Прага през 1787 година.  За Моцартовия “ Дон Джовани“ Гьоте казва: „Това е духовно творение, проникнато в отделните си части и като цяло, от диханието на един пламенен живот, а създателят му е бил обзет от демоничната власт на своя гений и е извършил всичко според неговите повели.“

Образът на Дон Жуан е разгърнат по блестящ начин и в тетралната постановка на Народният  театър, където ще се насладите на зрелищен спектакъл, завладяваща актьорска игра и прекрасна сценография.

Книгата „Дон Жуан“, разказана от Алесандро Барико и дисковете с операта „Дон Жуан“, можете да намерите във верига книжарници Сиела.

Теодора Златарова

Книжарница Сиела в мол Paradise

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s