Барселона – между светлина и мрак

snv_cover

Искам да Ви разкажа за една книга, която съдържа в себе си цяла подземна библиотека в един град люшкащ се между спомена за красивото минало и едно бъдеще на забрава. И ако заглавието звучи или прекалено тривиално или доста оригинално – „Сянката на вятъра“ – Карлос Руис Сафон определено е ново начало в световната литература. Със стил, който е прекрасна амалгама от фантастика, реализъм, демонизъм, мистерия, философия поднесени под формата на невероятно сюжетно действие романът на Сафон ни завладява и кара да изпаднем в забрава на всичко около нас и цялото ни въображение се насочва към героите в романа, който са толкова добре охарактеризирани и психически живи, че няма как да бъдат забравени. Още повече, че Сафон е майстор на писменото слово и успява да пресъздаде всеки един нюанс на чувствата на героите си под формата на дълбоки мисли.

За какво се разказва в този роман?

Историята започва в Барселона в едно смутно време когато нищо не е сигурно и не може да вярваш на нищо друго освен на себе си … и на книгите. Даниел представлява главния персонаж в произведението на испанския корифей на писменото слово, който от малък бива посветен на малка организация пазеща дълбоко в сърцето на Барселона библиотека – библиотеката на Забравените книги. Това е място където нежеланите или забравени книги се пазят. Всеки новопосветен трябва да избере една книга която да прочете. Даниел се лута между множеството рафтове, които са толкова много, че човек може да се изгуби завинаги между тях. Търсейки своята книга Даниел я намира. Истинска, цялостна, младежка, дълбока, пареща и караща те да мечтаеш  Даниел намира в дълбините на Барселона единственият екземпляр на „Сянката на вятъра“. Книга с която се обвързва за цял живот и се превръща както в негов личен разказ за живота му, така и личен път за извървяване и битки с демони и хора, с правилно и лошо, с добро и зло.

И докато шеметното действие в романа ни сблъсква с различни ситуации  в които изпада Даниел, и различните персонажи с които се запознава читателят няма как да не се запита дали това е приказка за действителността или е действителна история, която е подплатена с толкова много факти, че все едно е жива. Отговорът на този въпрос ще оставя на Вас, читателите.

Мартин Ценов – книжарница City Center Sofia

Тази книга може да бъде намерена  във верига  книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s