Децата от гаровият сейф или ужасът да бъдеш това което си

                                               182265_b

Много рядко чета книги които да ме завладеят  както с перото на автора, така и с въпроси за природата на човека. Така на скоро излезелата по книжарниците книга „Децата от гаровия сейф“ на японския автор Ру Мураками (моля читателите да не се объркват с името Харуки Мураками, друг също толкова голям японски писател) се доказва не само като много добър познавач на човешката психика, но и придава ново значение на думата „пиша“. Изключително образован, сблъскал се с множество красоти и поквари на земния живот, Ру Мураками  не случайно е наречен ренесансова личност. С изключително богати познания в множество области писателят издига един нов свят от думи, които както ужасяват, така и привлича. В единствения издаден роман от него в България може да се огледаме в един свят, който е колкото чужд за нас, защото е изграден на различен на светоглед и пречупване на реалността, толкова за съжаление ни е и познат  – на медийни манипулации, на насилие и омраза.

Сюжетната линия на романа разкрива живота на две момчета. Две момчета който се раждат в сейфа на гара в малък град в Япония. Единствените оцелели от много други. Братя по съдба, те израстват заедно в един свят който не се интересува от болката им. Болка която е толкова голяма, че се лекува единствено с шумът на човешко сърце. Болка толкова голяма, че е унищожителна, апокалиптична, маниакално деструктивна. И докато се опитват всеки по отделно да намери своето място в свят на разкош и мизерия, всеки един от тях жертва по нещо от себе си , губи го и не го намира повече.

Романът на Ру Мураками е както пленяващ, така и до известна степен плашещ. Плашещ защото краят остава отворен като бездна в която може да се огледаш и да се запиташ възможно ли е това и как се стигна до тук. Уви, бездната, отворена от човешките страдания е черна, безмълвна и остава всеки сам да намери отговор за себе си.

Мартин Ценов – книжарница City Centyr Sofia

         Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронн книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s