Дамска детективска агенция №1

Изображение   ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Някои книги са като стари приятели. Щом ги отвориш и веднага се почувстваш като у дома. Спокоен, отпуснат, щастлив без някаква особена причина освен простата радост да видиш познати лица.

       Такова беше и усещането ми, когато отворих „Пълният бюфет на живота” – 5-та книга от поредицата на Алекзандър Маккол Смит„Дамска детективска агенция №1”.  Маа Прешъс Рамотсве ме посрещна усмихната и ми предложи чаша пресен ройбос. След малко ме поздрави и маа Макутси. Господи Матекони се показа изпод колата, която поправяше, за да ме види. И лека полека всички наминаха да кажат здравей, да се поинтересуват как съм, какво съм правила през дългото време, през което не сме били заедно. Въпреки че от предишната ни среща мина много време, никой не постави въпроса, къде съм била, защото доброто възпитание не позволява да задаваш директно такива въпроси и да поставяш събеседника си в неудобно положение. Но и нямаше нужда, аз сама си казах всичко. Защото предимството на това да си у дома сред стари приятели е,  че можеш да си кажеш всичко, което ти е на сърцето и ще се срещнеш разбиране, съчувствено потупване по рамото и добронамерен съвет или напътствие, ако е нужно.

         Тази година се навършват 15 години от публикуването на първия роман от поредицата, която вече наброява 14 романа /на български са преведени 6/. „Дамска детективска агенция №1” ни пренася в африканска Ботсуана и ни запознава с маа Прешъс Рамотсве. Отваряйки своя детективска агенция в столицата на страната Габороне, тя успява с упоритост, сериозна работа и не малка доза женска интуиция да се превърне в успешен и уважаван професионалист, в професия, считана за запазена територия на мъжете. Въпреки че във всеки от романите има някакви разследвания, това не са типични кримки. Дали ще разследва опит за отравяне на важна личност, или моралните качества на финалистки в конкурс за красота /„Морал за красиви момичета“/, дали ще помага на разкаял се мъж да намери бившата си приятелка /„Школа по машинопис за мъже „Калахари“, или ще проверява кандидат-съпрузите на богата клиентка /„Пълният бюфет на живота“/, детективската линия винаги се явява фона, основата, на която са изнесени характерите и представите на героите. Авторът ги използва като средство, чрез което да представи по интригуващ начин едно екзотично място и да ни срещне с един, от днешна гледна точка, леко наивистичен възглед за света, живота, хората и отношенията помежду им. С развитието на историите  на хоризонта се появяват и други интересни и колоритни образи, някои от които споменах по-горе. Годеникът на маа Рамотсве, г-н Дж. Л. Б. Матекони – най-добрият автомонтьор в страната, който за кратко изпада в депресия и все не се наканва да определи дата за сватбата. Оправната помощничка, маа Макутси, която успява да работи в агенцията, да преподава уроци по машинопис за мъже и за кратко дори да ръководи автосервизът на г-н Матекони /в „Морал за красиви момичета“/, двете осиновени деца на маа Рамотсве, директорката на Фермата за сираци и много други.

         Четенето на точно тази поредица на шотландеца Александър Маккол Смит е като спокоен оазис сред жарката пустиня на съвременното технологично, хищно, крещящо ежедневие, което уж ни прави съпричастни с всички хора по света, но всъщност ни оставя все по-сами. Представяйки едно малко наивистично, но толкова чисто и непринудено отношение към света. Една все по-далечна и загубваща се позиция, че да мислиш за другите преди за себе си е правилния подход, че моралът не е кухи фрази, които изричаш, когато се опитваш да впечатлиш някого. Че животът е истински, когато се отнасяш към него и хората в него с внимание и грижа. Прилича на утопия и донякъде е. Но защо не. Нима нямаме нужда именно днес да си представим света като едно място, където жените с традиционно телосложение /т.е. по-пълнички/ да нямат причина да се срамуват, където неспазеното обещание е позорно, където удовлетворението от това да си свършиш добре работата няма нищо общо с парите, които ще спечелиш.

            На много хора може да им се стори лековато, нереално, загуба на време, но още първата страница ме накара да се усмихна и да продължа да го правя с всяка следваща страница и всяка следваща книга. Леката ирония, тънкия сарказъм на места, свежото чувство за хумор, правят творбите на г-н Смит толкова разпознаваеми. Съвсем честно мога да кажа, че до момента не съм попаднала на негова книга, която да не е била чисто удоволствие от началото до края. Трите поредици, които до момента са излизали на български, благодарение на изд. „Изток-Запад“ (въпросната „Дамска детективска агенция №1“) и на изд. „Еднорог“ („Неделният клуб по философия“ и света на д-р Мориц Мария фон Игелфелд) са колкото различни като теми, като атмосфера и настроените, толкова и общи и разпознаваеми – с героите особняци, всеки един със собствено неподлежащо на класифициране отношение към живота и света; с моралните и нравствени ценности, заложени в основата им; а също и що се отнася до стила и езика, до самият начин на писане.

            Ако искате да се откъснете от забързаното ежедневие, от хаоса и агресията, която ни залива от всякъде, гмурнете се в света на маа Прешъс Рамотсве, сигурна съм, че ще си спечелите приятели, които ще са ви под ръка винаги, когато имате нужда нещо да разведри деня ви и да ви накара  да се усмихнете.

Яна Рашкова – книжарница Сиела Ректорат

Всички книги от поредицата „Дамска детективска агенция №1“ могат да бъдат намерени във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s