Ожени се за мен

Изображение

Вечната тема за любовта между мъжа и жената.

Джери Конант се влюбва в Сали Матиас. Но не бързайте да го причислите към сантименталните романи, защото това е само началото, силата, която задвижва историята. Следващите страници ни разкриват, че двамата са женени, но за други хора, всяко от домакинствата има по три деца. Участниците в тази сложна геометрична фигура са изтъкани от емоции, те са неуверени, противоречиви, егоистични. Макар обстоятелствата да са срещу тях, Джери и Сали продължават да търсят щастието извън себе си и въпреки другите.

Ничия гледна точка и мнение не са пренебрегнати. Авторът е достатъчно мъдър да не ни поучава и назидава, просто показва хората такива, каквито са. Богатството на речта те кара да се усмихваш, да спреш и да помислиш върху прочетеното.

Чувствата струят от текста, картините са живописни и запомнящи се.

Романът завършва с реакциите на съпрузите на Джери и Сали, а на нас ни остава сами да си направим равносметка и да вземем страна. Или, премисляйки отново всичко, защото историята няма да ви остави на мира, да променим коренно мнението си.

Ъпдайк с лекота вниква дълбоко в душите на героите си, които са типична извадка на обществото през шейсетте години на миналия век, но не са много по-различни от нас. Темата на романа за любовта, изневярата, е често срещана, но той успява да я разгърне директно – многопластово и все пак без претенциозност, изчистено от излишни символи. Окото на автора е фиксирано само върху четирима герои и това е, което прави книгата толкова въздействаща. Според критиците това е най-зрялата му творба. Според мен е един невероятен роман, който ще помня дълго.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

Книгата „Ожени се за мен“ от Джон Ъпдайк може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s