Мравките и Денят на мравките

Определено не съм от най-големите фенове на научната фантастика, но след множество препоръки в крайна сметка реших да разбера колко „уникален и страхотен“ е Бернар Вербер. За мое щастие, не сгреших – книгите на Вербер са много повече от фантастика – трилър, приключение, научно-популярни романи, дори философия.

Изображение

Поредицата за мравките е епична сага за сблъсъка на две цивилизации, която няма как да ни остави безразлични. Удивителен е начинът, по който авторът ни представя света на „вътреземните“  – огромна цивилизация със стройна структура, йерархия, градове, език, индустриално производство, научен напредък, армия. А съпоставката с човешката раса подтиква към множество размисли за мястото ни на планетата и всяко наше действие, за което не си даваме сметка. А би трябвало.

Сюжетът накратко:

Няколко мравки-воини са натоварени с изключително важна мисия – да разберат откъде идва новото оръжие, което помита всичко по пътя си, без да оставя следи. Героичното им приключение ги води „до края на света“, където става ясно, че унищожителният враг са хората, или „Пръстите“ на мравешки език. Новата царица на града е твърдо решена да заличи от лицето на Земята тези злодеятели, каквото и да й струва това.

В същото време група хора, водени от любопитство и множество загадки, попада в подземие без изход. Там те се натъкват на прелюбопитната „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание“ на учения Едмон Уелс. И докато се борят с огромни трудности като глад, страх, нетърпение, те откриват и едно удивително творение, от което зависи съдбата им.
На повърхността също е напрегнато – някой методично убива учени, които са открили сигурно средство за борба с насекомите. По следите на убийствата тръгват млада журналистка и опитен следовател. Откритието, което правят, е колкото смайващо и нереално, толкова и революционно.

Третата линия на повествованието е самата „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание“ (която, всъщност, е издадена на френски език през 1993 г., дано я видим и на български). „Енциклопедията“ прелива от всевъзможни факти, разсъждения, предположения и изследвания във всякакви области – от биология и зоология през история, митология, езотерика до философия, логика и какво ли още не. Преплитайки по забележителен начин енциклопедични данни и художествена измислица, Вербер уточнява или разширява развитието на сюжета, като същевременно го прави по-стегнат и завършен.

Две са, според мен, основните неща, които толкова силно впечатляват в книгите на Вербер. Едното е именно „Енциклопедията“ и начинът, по който тя обогатява художествения текст. Другото е великолепното съпоставяне на мравешката и човешката цивилизации. Хората се възприемат като абсолютните владетели на планетата и егоистично пренебрегват останалите форми на живот, смятайки се за най-развити, най-цивилизовани, най-разумни. Дали обаче е така? Кой кого превъзхожда? Кога ли ще си дадем сметка, че арогантността и самолюбието ни са безпочвени? „Има ли по-добър начин да съдиш за някого от това да го поставиш в положение, при което той откровено признава как би реагирал по отношение на самия себе си?“

С огромна ерудиция и премерена доза хумор Бернар Вербер ни въвлича в приключение, от което трудно можем да се откъснем, и ни провокира да погледнем на света с други очи. Увлекателният стил и великолепното съчетание на жанрове прави книгите изключително завладяващи и обогатяващи. Истинска наслада!

Румяна Милева – книжарница Сиела, ФКЦ, Варна

Книгите на Бернар Вербер могат да бъдат намерени във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Вашият коментар