Играта на ангела

Изображение

 

    „Книгите са огледала, в тях човек вижда само онова, което носи в себе си.”

    Това е цитат от предходната книга на Карлос Руис Сафон, „Сянката на вятъра”, който ще запомня завинаги. „Играта на Ангела” не е продължение, а по-скоро разклонение на една тетралогия.

    Авторът притежава дарбата да ви всмуче в историята от първия ред, отстъпвайки мястото си на разказвач на своя герой – Давид Мартин, който също е писател. Запознавам се с едно десет годишно дете с трудно детство; Барселона в началото на XX век с готическа атмосфера; живи картини, сякаш отпечатък от нашите спомени. Ставам съпричастна с младежа, в който се превръща, сблъсквам се с всичко, което му е отредило провидението. Историята на един живот, в чийто център е литературата. Затруднявам се да определя жанра, защото е една прекрасна комбинация от разтърсваща драма с метафизичен елемент, любовна нишка, сюрреалистичен сън, вълнуваща мистерия омагьосваща въображението.Темпото на повествованието хипнотизира вниманието, но също така дава възможност да се потопиш и обмислиш прочетеното.

    През цялото време докато четях из главата ми се въртяха въпроси: Доколко човек е творец и до колко проводник? Каква е силата му да контролира или да се поддаде на изкушението? Дали човек може да поправи допуснатите грешки?

    С напредването на историята осъзнавам, че пъзелът, който се подрежда, е всъщност картина отразена в огледална стая. Не искам да преразказвам и без това богатото съдържание, за да не слагам рамка на огледалото, в което горещо ви препоръчвам да се огледате.

    В края на книгата има връщане към началото на историята, което я осветява по друг начин, проявява различно измерение на разказа и отговаря на всички въпроси, но те въпреки това отекват в съзнанието.

    Карлос Руис Сафон определено излъчва светлина, която се отразява трайно във въображението на читателя. Не сте ли любопитни да погледнете във вашето?

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

Играта на ангела“ на Карлос Руис Сафон може да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s