Фреди Меркюри. Биография

    Един от най-въздействащите гласове, които човечеството познава. Най-великият фронтмен на всички времена. Вселена. Какво ли не е писано и казвано за незабравимия Фреди Меркюри. Книгата на Лора Джаксън обаче е цялостна биография на легендарния музикант, която ни разкрива както неравния път към славата, така и неговата личност.

Изображение

    Освен всеизвестните факти за Фреди, от книгата научаваме и много любопитни моменти от неговия живот. От трудното начало, когато трябва да балансира между сергията за дрехи и мечтата за музикална кариера. Брайън Мей и Роджър Тейлър не желаят Меркюри да е част от групата им и дълго време го игнорират, но амбицията, граничеща с нахалство, впоследствие го превръща в основен двигател на „Куийн“. През местните концерти със световно неизвестни групи и смазващата критика (не е за вярване, че в началото гласът на Фреди често му е изневерявал); последвалия успех, съпроводен с разгулен начин на живот, диви партита, наркотици, безразборни сексуални контакти; личните му взаимоотношения с колеги, приятели, любовници; разнообразните му хобита и увлечения.

 Изображение

    Безспорно, по отношение на това да ни покаже личността на Фреди, авторката е свършила брилянтна работа. Имайки предвид факта, че той е бил изключително потаен, може би най-ценното, което книгата дава, е именно представата за характера му. Характер, който, ако трябва да се опише с една дума, тя ще бъде противоречив. Под кожата на занзибареца живеят няколко души – амбициозен работохолик и неуморен купонджия, верен приятел и безцеремонен егоист, податлив на изкушения любовник с голямо, силно и искрено обичащо сърце. Отблъскващ и същевременно харизматичен, груб, но и толкова раним, винаги воден от огромна енергия и нестихващо желание за живот.

Изображение

    Личността на Фреди е изключително скандална, а дръзкото му поведение – крайно шокиращо. Критиката е възмутена, но феновете го обожават. И тази огромна любов държи „Куийн“ на върха на славата цели 20 години!

    И точно тук идва краят на книгата. Жестокият край, който те хваща за шията и забива ножа със затъпено острие право в сърцето. Толкова е тежко да четеш за заболяването и бавното угасване на Фреди. За мъката, трудностите, отказа да приеме случващото се, борбата да пее до последно. И въпреки че всички знаем как завършва животът му, финалните страници на книгата те смазват, а белезите, които ножът нанася, остават задълго…

   Лора Джаксън успява да създаде едно наистина великолепно четиво. Благодарение на множеството интервюта, които прави с близки и приятели на Меркюри, тя ни представя чист и плътен образ, без и за миг да натрапва собствените си пристрастия и мнения. Книгата е прекрасна, силно въздействаща и истински ценна за феновете на „Куийн“ и любителите на биографичния жанр. Затова – пуснете си тяхно парче, отворете книгата на Лора Джаксън и преоткрийте Фреди – вълшебника,гения, легендата.

Румяна Милева – книжарница Сиела, ФКЦ, Варна

Книгата „Фреди Меркюри. Биография“ може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s