Химн на смъртта. Истинският живот в Северна Корея.

Изображение

„Ако погледнете нощни сателитни снимки на Далечния изток, ще видите голямо необичайно тъмно петно. Тази потънала в мрак територия е Корейската народно-демократична република“.

“Химн на смъртта” ни повежда по тъмните улици на Северна Корея – една от малкото съвременни държави, в които диктатурата е преминала в най-крайната си форма – тоталитаризъм. Информацията за тази страна, която достига до нас, е много оскъдна. Печално известна е на света с няколко неща:

  • наследствената власт, предавана между членовете на едно семейство;
  • държавната пропаганда по улиците и по медиите;
  • култът към личността;
  • трудовите лагери.

Книгата наБарбара Демик прави опит да “освети” информацонно останалия свят, позовавайки се на истинските истории на севернокорейци, избягали от режимана репресии и непрестанен контрол в Северна Корея. Това са разкази от първо лице за живота в най-недостъпната за чужденци и журналисти държава.

Всички човешки истории, които прoчетох в тази книга, ме впечатлиха дълбоко. Откровено – бях шокирана от цялата тази истина. На нас може би ни е далечно, но написаното в книгата буди много въпроси.

Какво бихме правили, ако нямаме достъп до външна информация? Как бихме реагирали, ако властта всекидневно ни облъчва с пропаганда, посветена на поддържането на култа към личността на нашия вожд? Как бихме се държали, ако по време на политически митинги цивилни шпиони се взират в лицата ни, за да се уверят дали сме искрени? Как бихме се чувствали, ако на всеки празник трябва да се кланяме пред портрета, закачен на стената? А какво ще стане, ако полицията влезе и види, че сме забравили да избършем и праха от него?

“Химн на смъртта” дава отговори на всички тези въпроси, именно поради факта, че се фокусира върху всекидневния живот на обикновените граждани. Тези разкази за мен са доказателство, че някъде там, кошмарът, предречен от Джордж Оруел, наистина се е сбъднал.

Заглавието на книгата всъщност обяснява и цялата идеология в тази държава. “НЯМА КАКВО ДА ЗАВИЖДАМЕ” – това е отговорът на милионите севернокорейци – затворници в собствената си държава, накарани да повярват в това, което имат и което им е дадено!

Габриела Ковачева – електронна книжарница Ciela.com

Книгата „Химн на смъртта. Истинският живот в Северна Корея.“ може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s