„Непривична земя“

Изображение

Едно от интересните имена в съвременната художествена литература, което открих за себе си през последните години, е Джумпа Лахири. Родена в семейство на индийски емигранти в Лондон през 1967г., тя израства и живее на източното крайбрежие на Щатите и носи в себе си светоусещането на две култури. Това закономерно определя посоката на нейните творчески търсения. Четейки прозата ѝ, се чувстваш сякаш близка приятелка ти споделя. Толкова непосредствена и увлекателна е. Досега на български език са издадени романът ѝ „Името“(ИК „Обсидиан“), който в момента няма тираж и два сборника с разкази – „Преводачът на болести“ и „Непривична земя“. Те са публикувани в рамките на „индийската поредица“ на ИК „Жанет-45“. „Преводачът на болести“ носи на авторката международна известност и наградата „Пулицър“ за литература през 2000г. Първоначално именно той ме спечели за прозата ѝ. А след това „Непривична земя“ не само оправда очакванията ми, а дори ги надмина, като затвърди впечатлението за един наистина талантлив разказвач.

Най-общо осемте разказа в сборника „Непривична земя“ са разделени в две части. В разказите от първата част Лахири  разглежда пресичането на индийската със западната култура посредством смесените бракове на главните герои. Те са образовани индийци и индийки(бенгалци, най-често родени в Щатите), чиито семейства са емигрирали от родината в търсене на по-добро образование и реализация. На този фон, със забележителна аналитичност, авторката разгръща отношенията по линиите баща-дъщеря(в „Непривична земя“), сестра-брат(в „Само добро“) и между съпрузите(в „Къде да отседнем“). Разказите звучат интимно, поднесени са с богат, красив език. Завършекът им остава непредвидим почти до самия край, а емоциите и прозренията на героите провокират сравнение с нашите собствени разбирания.

Втората част на сборника включва три свързани по между си разказа, обединени под общото заглавие „Хема и Каушик“. Хема и Каушик са единствени деца в своите емигрантски семейства в Америка. Пътищата им се пресичат на два пъти през живота им – в тийнейджърските години, и след това – вече навлезли в тридесетте. За първата им среща ни разказва Хема в първият разказ. Той прилича на дълго писмо до Каушик, в което тя му описва своята гледна точка за събитията от онези дни. Тогава той ѝ е споделил тайна, която тя чувства „като бреме и предателство едновременно.“ Тази тайна ще внесе сериозни промени в неговия живот, за които той разказва във втората история. Накрая действието се пренася сред романтиката на Италия, където те се срещат за втори път, правят своите избори, което предопределя раздялата им.

Цялостното ми усещане след затварянето на книгата беше като след прочит на четирите повести за семейство Глас от Джеръм Селинджър – същата проницателност и задълбоченост при обрисуване на персонажите, пречупени обаче през призмата на една женска чувствителност. Лахири е прекрасен изследовател на семейните отношения.

 

                                                         Евилина Русева – книжарница Сиела, Mall Paradise

Сборникът с разкази „Непривична земя“ може да бъде намерен във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s