ЖЕНАТА ЖЕРАВ

Изображение

 

Различните истории въздействат различно върху хората. Едни могат да ни разсмеят, други могат да ни накарат да пролеем сълзи, трети ни подтикват да се замислим върху собствения си живот и живота на хората, които обичаме. Но има и такива истории, в които се слива границата между реално и приказно, в които магичността е толкова силна, че може да достигне до дълбините на душата ни.

За мен „Жената жерав” е една от тези книги.

Да си призная първото нещо, което ме привлече, беше корицата. По-късно прочетох и ревюто на Мария Донева, която казва, че книгата е сякаш облечена в изящно кимоно. „Жената жерав” е необикновена приказка за любовта, в която се смесват митология и реалност. Историята се изгражда върху взаимоотношенията между Джордж – обикновен и скромен мъж, и Кумико – жената, която носи в себе си своята приказка.  Срещата им е необичайна и вълшебна. Една вечер Джордж чува звук и разбира, че в двора на къщата си има ранен жерав. Докато се опитва да го спаси, толкова е запленен от изящността и красотата му, че имах чувството че се влюбва в птицата. На другия ден Кумико влиза в магазина му и любовта им се случва толкова простичко и в реда на нещата, че не усещаш как си стигнал до средата на историята. Двамата започват да създават необикновено изкуство – плочки с апликации, които разказват легенда. Интересът към тях става толкова голям, че в един момент те започват да се продават на космически цени. Но дори това не е токова важно за Джордж, колкото чувствата, които техните апликации предизвикват у всеки, който ги погледне – като преливаща вълна, която те възродява и те кара да забравиш всяко зло, като усещане, което е толкова близко, колкото и далечно, като състояние на благодат и доброта, като момент, в който искаш да останеш винаги, момент, който преобръща светогледа ти. Честно и аз поисках да ги видя, защото  ще са много по-вълшебни, отколкото мога да си ги представя.

„Жената жерав” не е нито много лека, нито тежка история, тя е магическа. Достатъчно сериозна и достатъчно хумористична, за да сменя настроенията на човека, който се е потопил в нея. Много ми хареса стилът на Патрик Нес, сравненията и препратките, които прави. Книгата му е вълнуваща и изключително четивна приказка за любовта, която може да се чете по всяко време и във всякакво настроение. Вярвам, че ще ви хареса!

                                                                                           Петя Йозова, Книжарница Кафе-клуб Сиела, Пловдив

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s