Стъкленият замък

Изображение

Джанет е едно от четирите деца на ексцентричното семейство Уолс.

Когато е трезвен, всестранно надареният и обаятелен баща на Джанет покорява въображението на своите деца. Посвещава ги във физиката и геологията и ги учи как да посрещат неустрашимо трудностите в живота. Когато е пил обаче, наяве излиза тъмната му страна.

Майката на Джанет е волен дух, който намира спасение от семейните отговорности в изкуството. Според нея няма нужда да помага на децата си ( „те се учат от собствените си грешки“ ) или да ги води на лекар ( „това само би ги изнежило“ ).  Не е проблем, че стените на апартамента им са толкова тънки ( „тъкмо ще научат испански, без да плащат“ ) или че не хранят домашните любимци ( „така няма да ги направят зависими от човека“ ). „Животът е приключение – смята тя. – Това, което не ни убива, ни прави по – силни.“

Децата са научени  сами да се грижат за себе си. Те си помагат и защитават, докато намерят начин да избягат от този живот. Заминават за Ню Йорк и там откриват пътя си. След време родителите им ги последват и заживяват на улицата.

“ – Не може  да живеете така – възмущавах се аз.

– И защо не? – попита мама. – Животът на бездомника е приключение.“

„Стъкленият замък“ е автобиографична хроника за изпитания и изкупление, за силата на духа и смелостта да следваш мечтите си, независимо от обстоятелствата.

                     “  Веднъж, докато вървяхме по Бродуей със състудентката ми Каръл, дадох малко пари на един млад бездомник.

–  Не бива да го правиш – каза Каръл.

–   Защо?

–  Поощряваш ги.  Всички до един са мошеници.

Ти пък какво знаеш, идваше ми да и кажа. Почувствах нужда да и кажа, че и моите родители са на улицата, че представа си няма какво е да изпаднеш в нищета, да нямаш къде да положиш глава и какво да сложиш в устата си. Но тогава  трябваше да и разкрия  коя съм, а аз не бях готова да го сторя. На следващия ъгъл се разделихме и поех по пътя си, без да и кажа нищо.

Знаех, че би трябвало да защитя родителите си. Като дете непрекъснато се биех  и в семейството ни винаги се бяхме борили един за друг, но тогава нямахме избор. Всъщност ми беше дошло до гуша да нападам хората, които се подиграваха на онзи начин на живот. Нямах куража да оправдавам  мама и татко пред света.“

Книгата е прекрасна. Тя разкрива животът такъв, какъвто е с неговите обрати, възходи и падения.

Марияна Недева,  Книжарница Сиела,  МОЛ –  Русе

               Tази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s