Три метра над небето

Шокиращо. Книга, която не ни занимава с меланхолията на някоя млада особа, нито впива вампирските си зъби в нас, за да изсмуче и малкото останал ни интерес. Една напълно различна литература от тази, която тийн средите четат. Вярно, сюжетът не се отличава с особена оригиналност. Може да се каже, дори, че темата е преекспонирана. Това обаче ни най-малко не интересува автора Фредерико Моча. Той я обсебва, вкарва груба сила и нежност, създавайки своята приказка за първата, чистата от предразсъдъци любов.

Лошото момче Степ, когото животът е принудил да раздава юмруци, за да оцелее и да запази достойнството си, се сблъсква с невинната чаровна Баби, чийто най-голям проблем е как да се пребори с латинския (и по-точно с ablativus absolutos). Яхнал  синята си хонда VF 759 Custom той спира на един светофар и среща своето момиче. Поглежда в най-големите сини очи на света и се загубва в тях. На един светофар прилежната ученичка от лицея „Фалкониери“ среща погледа на красиво високо момче на мотор. Той я повиква уверено, грубо, но със закачка. Не й харесва, но осъзнава, че няма да забрави тези очи, този глас.

Следват сцени, изпълнени със смях и нежност, агресия и гонки с мотори, при които смъртта чака на всеки завой, както и всички „непозволени“, но задължителни за тази възрастнеща. С всяка страница се разтварят листенцата на първата, неповторимата любов. В една лунна нощ, която Баби си обещава, че винаги ще помни, тя рисува малко сърце върху мокрия пясък. Скоро морето изпива този романтичен символ, така както животът измива и променя любовта.

Ако се вгледаме отвъд очарованието на любовната история и бесния рев на мотори, съзираме посланието, което всяка добра книга пази за нас. Независимо как е започнал животът ни или как се развива, възможността за промяна съществува. До голяма степен това зависи и от хората, които срещаме, с които се сприятеляваме и в които се влюбваме. Общуването с тях ни показва, че можем да изберем и променим посоката си.

Въпреки че границата между добро и лошо, приемливо и неприемливо е твърде субективна, все пак става ясно, че животът на Степ излиза извън общоприетите норми. Баби също за момент преминава отвъд тази граница. Яхнали мотора, притиснати един до друг, когато вятърът ги пречиства и сякаш летят – именно тогава те са свободни. Естествено, за кратко, защото свободата не е качество присъщо на обществото, а негов антоним. И единствено младежките години са времето, в което ни е позволено безнаказано да я почувстваме и изживеем.

Романът е отхвърлен от няколко издателства и авторът го публикува със собствени средства в много малък тираж. Книгата завладява умовете на тийнейджърите исе предава от ръка на ръка като liber obscurus. Превръща се в „тийн“ библия. И има защо. Ярки, вълнуващи и очароващи образите на Степ и Баби ще се заковат в съзнанието ви. Ще помечтаете (тайно или наяве) за тази любов, която ни изстрелва три метра над небето.

 

 

Книжарница Сиела и Книгомания, Mall of Sofia

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s