Човек търси Бог

        Изображение

 

    Как човек търси Бог в 21-ви век? Знаете ли, че на Земята има близо 9 900 религии? Ерик Уайнър си избира осем и се отправя на своеобразно пътешествие, за да достигне до същността на всяка една от тях. По невероятно лесен и достъпен начин, според разбирането си за живота и собствените си нужди, той попълва колонките за и против. Повечето от представителите на вярванията с които общува, са хора, които са имали съмнения, други са сменили религията, в която са били възпитани, или са я преоткрили  в по-осъзната възраст. С тяхна помощ по невероятно лесен и достъпен начин Ерик Уайнър достига до същността и философията на съответното учение.

  Умело успява да вникне и да ни накара да осъзнаем есенцията им. Без предубеденост и скептицизъм се потапя в различните ритуали, сравнява и разграничава различията и допирните им точки. Елегантно пропуска догмите и каноните, за да се съсредоточи върху градивното и жизнеутвърждаващото, това, което е помогнало на човека да се справи с живота и  да му придаде смисъл. Среща се с модерни хора със съвременно мислене, които въпреки успехите в материалния свят, усещат нужда от духовното.

  В далечен Непал се учи да медитира от преуспял американски борсов агент, в  Истанбул попада на дервиш – германец, францискански монах – бивш байкър го посвещава в тайнството на прошката. В този текст няма нищо покръстващо или радикално, въпреки че авторът се впуска смело във всяко вярване. В думите прозира приятно самоиронизиращо чувство за хумор, богата ерудиция и ненатрапващ се интелект.

   Препоръчвам книгата на тези, които са намерили своя Бог, но са любопитни с какво се различава Той (или Тя, или Те) от този на другите нации и хора.

   Препоръчвам книгата и на тези, които дори  да не търсят Бог, съм сигурна, че ще научат доста неща, а може би и отговори, за които дори нямат въпроси.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Човек търси Бог“ на Ерик Уайнър може да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s