На изток от рая

Изображение

     Голяма част от произведенията на световната класика са написани така, че да се четат до или след определена възраст. „На изток от рая“, обаче, не е сред тях. Нещо повече – това е книга, която сякаш те открива в точния момент. И няма значение дали ще я прочетеш за пръв път на 20, 40 или 60 години. Защото, въпреки вечната тема за борбата между доброто и злото, любовта и омразата, книгата е някак лична. Изпълнена с много въпроси, отговори и истини, които всеки може да открие за себе си, за страховете си, за човека и живота като цяло.

     Още от самото начало Джон Стайнбек грабва читателя със своята уникална способност с думи да рисува картини и образи. Възвишенията, реките, небето, дърветата – всичко оживява под перото му и те пренася в красивата долина на река Салинас.

„Помня, че Габиланските възвишения на изток от долината бяха меки и весели планини, изпълнени със слънце, с хубост и с някаква примамка, от която ти се ще да се изкатериш в топлите им поли, досущ както ти се иска да се качиш в скута на любяща майка. Бяха зовящи планини и предлагаха любовта на кафеникавата си трева.“

И така неусетно ставаш част от живота на множеството герои, които изпълват романа. „На изток от рая“ е величествен труд, който обхваща период от близо половин век и разказва за живота на три поколения от две фамилии. Запознаваме се с великодушния Сам Хамлитън и неговото пъстро семейство; със Сайръс Траск и синовете му – завистливия Чарлз и вглъбения Адам (а по-късно и с неговите синове Кейлъб и Арон); с мъдрия и всеотдаен Ли; и с Кати – абсолютното олицетворение на злото, коварната сянката, която пълзи след всеки от персонажите и всява ужас с тихата си безизразност.

„Щом има физически уроди, не може ли да се допусне, че ще се раждат и умствени, психически страшилища? В лице и тяло може да са съвършени, но ако един ненормален ген или деформирана яйцеклетка могат да произведат физически изрод, не е ли възможно същият процес да доведе и до една деформирана душа?“

      В основата на този завладяващ философски роман е заложена библейската легенда за Каин и Авел. Гневът и завистта обикновено са следвани от отмъщението и престъплението. А след тях идва вината. И всичко това, породено от чувството на човек, че е отблъснат и отхвърлен, а е имал единственото простичко желание да бъде обичан.

 “С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под горния пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт – смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света.”

      „На изток от рая“ е роман за неуморния човешки дух, за изборите, които всеки от нас прави, за добродетелите и пороците, които носим в себе си – някои силно проявени, други дълбоко прикрити или заровени. Но те са там, някъде дълбоко в душата. Всичко е въпрос на избор. Авторът силно вярва в доброто у човека и смята, че „докато злото трябва постоянно да се оплодява, доброто, добродетелите са безсмъртни. Порокът вечно се прикрива с нов, привлекателен и жизнен лик, докато добродетелите, за разлика от всичко друго на света, са вековни.“
Дори за най-големия злодей настъпва моментът, когато неизбежно заложената доброта излиза наяве. Но Стайнбек не спира да ни напомня, че и най-добродушният и духовно чист човек не е застрахован от прогонване на изток от рая.

Румяна Милева – Книжарница Сиела, ФКЦ, Варна

„На изток от рая“ може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s