Стивън Кинг и поредицата за „Тъмната Кула“

Изображение

 

Епичната дарк-фентъзи поредица на големия „майстор на ужаса“ е, както той признава, делото на живота му. Цялото творчество на Стивън Кинг се върти около тази опорна точка, наречена Тъмната Кула, за която той използва целия си потенциал на разказвач. Първоначално поредицата се състои от 7 части (8 книги), а по-късно, през 2012 излиза и „Вихър през ключалката“, която се вмъква между четвърта и пета част. Но преди всички тези книги да видят бял свят, за тяхното написване са нужни дванадесет години, започвайки от един зелен лист хартия. Вдъхновението идва от поемата „Чайлд Ролад Кулата достигна“ от Робърт Браунинг, „Властелинът на пръстените“ на Толкин, легендата за крал Артур и уестърните на Серджо Леоне. Няколко наистина невероятни романа, разказващи за последният стрелец – Роланд Дисчейн и неговият ка-тет, поставил си за цел да открие „истината“.

Изображение

Историята е увлекателна и  кара читателя да се чувства като на влакче в увеселителен парк, минаващ през опияняващи триумфи до болезнени загуби, в неумолимия си стремеж за достигане на Тъмната кула. Сблъскваме се с паралелни вселени, портали между тях, бивш, пристрастен към хероина наркоман, красива негърка без крака с дисоциативно личностно разстройство, десет годишно момче, умирало веднъж, постапокалиптични градове, гангстери, селските райони на Мейн, провинция, в която се раждат основно близнаци, вампири, ужасяващо бебе-паяк, вещица, високо интелигентен, компютъризиран, побъркан влак, разрушители телепати, демони, пътешествия във времето, феодални общества, магия, роботи и киборги, Зи Зи Топ, Костенурка, разбира се, любовна история- две на брой и не на последно място – Човекът в Черно.

Изображение

„Знам само, че вече години наред тази тема ме кара отново и отново да хващам перото… Знам още, че в някакво магическо време Роланд ще се приближи до Тъмната Кула, тръбейки с рога си… и ако присъствам, вие, мои читатели, първи ще узнаете за това“.

Повече информация можете да откриете в официалния фен-сайт за Тъмната Кула (от който, разбира се, взаимствах): http://king-bg.info/ver2/Gunslinger.html – карта на свързаните книги, на Средната Земя, илюстрации и речник.

 

Изображение

Ако сте любители на фентъзи жанра, а дори и да не сте (като мен, например), това е едно необикновено и запалително приключение, чийто финал не ни се иска да достигаме, за да прекараме колкото се може повече време в този прекрасно страховит свят.

 

 

Слава Нончева, Книжарница Сиела Ректората

Книгите от поредицата можете да откриете във верига книжарници Сиела и онлайн книжарницата ни

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s