Нация

        Изображение

 

  След толкова години все си мисля, че знам какво да очаквам от Тери Пратчет. По някакъв начин обаче той винаги успява да ме изненада, да ме възхити, да ме заплени. „Нация” беше пълна изненада за мен. Написана изцяло в негов стил, тази книга по някакъв начин се отличава от останалото му творчество. Стори ми се по-зряла, някак по-сериозна, въпреки бликащия хумор. В един момент се смеех, в следващия Тери Пратчет успяваше да ме разплаче.

  Действието се развива тук, на Земята, но в някакво друго, паралелно минало. Едно момче, Мау, е напуснал малкия остров и народа си за да се раздели с детството си и като се върне от Момчешкия остров да стане мъж. Само че връхлита буря, която помита острова и не оставя никого – родители, близки, приятели, всички хора които някога е познавал. Мау е единственият жив останал представител на Нацията си (ако не се броят гласовете на предците в главата му). Няма кой да му даде мъжката душа, а детската е оставил на Момчешкия остров. Всъщност не е съвсем сам – кораб се е разбил по средата на острова му и от него е оцеляло само едно добре възпитано английско момиче. Много комични ситуации възникват от неспособността им да се разбират, от различията в произхода и традициите им.

  Постепенно островът се изпълва с търсещи убежище хора, преживели бурята и двете деца откриват, че трябва да вършат неща, които тяхната култура никога не би позволила. Нация по един задълбочен, едва доловим и оригинален начин говори за взаимодействието между традицията и знанието, вярата и задаването на въпроси.

  Звучи тежко, сложно, философско, но Тери Пратчет толкова умело и забавно разказва историята на Мау, че не усетих как стигнах до края. Прииска ми се да я прочета пак.

Виолета Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Нация“ на Тери Пратчет може да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s