Погребението на Кастро

Изображение

Куба не е този приказен остров, който отразяват медиите. Тежкото положение на хората там е в резултат на ембаргото, наложено от САЩ, които, парадоксално, се превърнаха в основен доставчик на храни на острова. Трябва да живеете там, за да разберете ежедневието на кубинците, да имате пряк контакт с тях, за да видите реалността такава, каквато е. Благодарение на щателните си проучвания и разговорите с кубинци, авторът Висенте Ботин пише книгата си “Погребението на Кастро” – една истинска история за съвременна Куба, написана с голяма точност, ирония и чувство за хумор, но и подправена със стиховете и песните на местните жители, които се опитват да прогонят демоните си.

Благодарение на работата си като кореспондент в Куба от 2005 г. до 2008 г. Висенте Ботин хвърля реален поглед върху живота там. Въпреки строгия контрол, упражняван от Държавна сигурност върху чуждестранни журналисти, той успява да каже истината за това, което се случва там.

Погребението на Кастро” е ценен принос в разбирането на кубинската реалност, погледната през очите на хората от улицата. Доклад за това, какво означава правителството на Фидел Кастро за над 10 млн. души – хора, които в продължение на половин век виждат единствено насилие, бедност и злоупотреба с власт, характерна за всички сфери на живота. Място, където правата на човека се нарушават ежедневно. Държавата е единственият орган на информация, която има право да редактира, публикува и да казва какво да се прави в медиите и колко да се показва. Те е и доставчикът на стоки и услуги в страната. Транспортната система в страната е в окаяно състояние, електрическата мрежа – в руини.  Все още съществува купонната система, както през тоталитаризма. По всички етажи на властта се ширят корупция и беззаконие, които проникват във всичко.

Въпреки горчилката, която вижда Висенте Ботин, той е очарован от кубинския народ. Привлечен от онази карибска красота, която струи от музикалните души на хората. Не случайно всяка глава от книгата започва със стих от популярна песен, която някак си пасва точно на аргументите, написани по-долу от автора. Въпреки че братът на Ел Коменданте, Раул Кастро, няма рецепта как да изпълни обещаните реформи и да изведе страната от икономическата криза, той вижда, че може би с предаването на властта в ръцете му, някога ще бъде построен мост към бъдещето на тази райска държава. Но за да се “пречисти” Революцията, тя трябва да “смени маслиненозелената си униформа със сивия костюм на изпълнителен директор”.

Габриела Ковачева – електронна книжарница Ciela.com

Книгата „Погребението на Кастро“ може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s