Амелия Личева за новата книга на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“

натюрморт с мъже

натюрморт с мъже

Новата книга на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“ се вписва в линията разкази, които в последните години публикуват автори като Деян Енев и Васил Георгиев. Става дума за кратки разкази, които разчитат на ситуацията, на интересния типаж, а не толкова на историята, на случката. Разбира се, това не значи, че в тези разкази няма фабула, че те не предполагат действие, но приоритет за тях са кинематографичността, детайлите, и най-вече – езиковата плоскост. Метафора на последното е появяващият се в повече от един разказ съдия Бабулев, който не говори, а пише за света около себе си и за когото въпросният свят е доминиран от правилността, точно както е в езика. За Бабулев животът е продукт на езиковите правила, на съчетанията на думите, на разгадаването на езиковите закони. Неслучайно в този негов свят преобладаващият мотив е, че мислите, които форматират езика, а оттам и съществуването, всъщност са едни и същи у различните хора. Илюзия е, че мозъкът може да роди една-единствена „немислена досега мисъл“ („Менискусът на истината“) и да създаде един новороден свят. Тъкмо напротив, мислите на хората са болезнено еднакви („Полиглотът“), разнообразни са само начините, по които се изказват, и езиците, на които се изказват. Затова и световете са подобни, подобни са и човешките същества.
Казано по-общо, разказите на Любомир Николов рисуват един свят на устойчивото, в който опитите за реакция и преживяванията много си приличат. И може би точно затова толкова важни в „Натюрморт с мъже“ са ситуациите и типажите. Те издават желанието за борба, за уникалност, за разкъсване на „менискуса на истината“. В книгата срещаме персонажи, които изпробват логиката на света чрез крайни състояния – на екстремна еуфория или тъга („Mimolette от Дидро”), на лудост, в която има доза логика („Полиглотът“), на аутсайдерство и декласиране („Отвличането на Фридрих“), на безпаметна любов („Сенсей Кабаков“, „Вивиан“), на съществуване на границата, с прекрачване в отвъдното („Пазачът на камбаните“). В нея персонажите преживяват необичайни събития, изпадат в състояние на полуживот, лесно преминават от тукашното към отвъдното, контактуват с извънземни и т.н. И всичко това на фона на един много спокоен разказ, който сякаш иска да внуши, че говори за най-обичайни и логични неща.
Започнахме с говорене за вписване, за поместване в контекст, но книгата „Натюрморт с мъже“ заслужава да се отличи и нейната абсолютна специфика, плод на нестандартния авторов стил. Любомир Николов е наистина своеобразен разказвач. Той не обича обстоятелствеността, не се страхува да изкривява логиката, да допуска фантастичния елемент, не е прицелен в правдоподобността, обича да пише на език, който изглежда много логичен, но зад който се отварят бездни от абсурди. С лекота смесва места и традиции, персонажите му са ту българи, ту чужденци, добре познава чуждите култури, не държи на регионалното. Има вкус към социалното, но без да е отворена към онази актуалност, която е много характерна за съвременната българска литература и в която присъстват или типажите и картините от социализма, или тези от мутренското настояще.  Социалното при Николов има измеренията на конкретни образи, например момичето, което се страхува да не закъснее за работа и да не загуби четиристотинте лева заплата („Момчето от десетия етаж…“), или обирането на пикапите със зеленчуци („Вивиан“). И най-сетне, разказите на Любомир Николов владеят много регистри – хумористичен, ироничен, философски, с което налагат своя автор сред най-интересните имена на съвременната българска разказваческа традиция.

Амелия Личева

Advertisements

One thought on “Амелия Личева за новата книга на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“

  1. Pingback: Амелия Личева за новата книга на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“ | Stranici / Страници

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s