„Блажени са блажените”. Ясмина Реза.

Tageskart 05.02.14/ Buch/ Yasmina Reza: Glücklich die Glücklichen COVER

„И аз така ще легна някой ден, помислих си, в ковчега на смъртта, сам и без дъх. И Одил, и тя. И децата. И всички присъстващи – със или без титли, млади и стари, щастливи и нещастни, вкопчени засега в битието на все още живи. Всички това ни чака – върховна самота.”
Много мрачен цитат за един немрачен роман – немеланхоличен, неносталгичен, нетъжен, без мелодрама… Но въпреки всичко роман за малката самота, с която идваме и си отиваме от този свят, която прозира изпод всяка друга емоция – ефирна, неуловима и вечна.
Истината е, че колкото и да се опитвам, не мога да предам и една стотна от това, което ме накара да почувствам Ясмина Реза.
21 истории, толкова истински, че сякаш си на гости в мислите на някого.
21 истории, всяка следваща от които ни запознава с нещо, останало скрито в предходната. Всеки участник е любовник, приятел, съсед, познат на някого от останалите, а свързващите нишки между персонажите са почти невидими, вмъкнати ей така, между другото, някак нехайно и без акцент… така както споменаваш нещо добре известно на самия теб.

1387639467_2_559x345
Текстът е равен, с особена пунктуация и безпрецедентна постройка на изреченията. С ритъма на речитатив, на места сякаш излизащ извън себе си – задъхан и накъсан от взривяваща емоция.
Какво малко общество ни представя Ясмина… Само деветнадесет души, а колко различни типажи – демоничната страст на Игор Лорен, търсещият любов Филип Шелма, меланхоличната Паула, циникът Ернст Блот, остаряващата Маргьорит, търсещите отново път един към друг Тоскано, обсебеният до лудост Жакоб… И всичко би звучало почти абсурдно, ако не беше … самата истина!
„Блажени са блажените” определено не е книга, която се чете само веднъж. Не, не, не е „настолна” книга, книгата, която не мърда от нощното шкафче, умната книга на една ръка разстояние, с която заспиваш омиротворен. Това е книга, която отваряме, за да си припомним, че не сме съвършени и че всъщност никой не иска от нас да бъдем такива. Че се влюбваме и разлюбваме, изневеряваме, гневим се, тъгуваме, срамуваме се и сме самотни, по дяволите… Но щастието и нещастието са в кръговрат, който никой от нас няма право да откаже. А живота, живота всъщност е прекрасен чак до смъртта.

П.П. Великолепен превод !!!

 

 

Изданието на Ясмина Реза „Блажени са блажените“, както и други нейни, могат да бъдат открити във всички обекти на верига книжарници Сиела, както и в онлайн книжарницата ни: http://www.ciela.com/ciela_books/blazheni-sa-blazhenite.html

Виолета Джокова за Книжарница Сиела Ректората

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s