Издателство Сиела участва в най-дългата „Алея на книгата“ във Варна

aleya na knigataОт 1-ви до 10-ти август, във Варна стартира най-мащабният летен книжен форум „Алея на книгата“. 15 бели шатри ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български издателства. Издателство Сиела ще се приюти през този период в шатра №6 всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на „Алея на книгата“. Специално за „Алея на книгата“ 2014, за срещи с читателите, във Варна пристигат едни от най-обичаните и популярни български автори. Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели. Литературните срещи ще се провеждат на открито, сред книгите и хората – в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към трагедията, предизвикана от наводненията в кв. Аспарухово. След разговори на АБК с Община Варна, стана ясно, че най-добрата помощ е под формата на дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали. Училищните библиотеки се нуждаят от помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши. За детските градини ще бъдат осигурени приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители.

Издателствата, които се включиха и ще възстановят загубите в училищните библиотеки и детски градини са: „Анубис“, „Булвест 2000“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Ентусиаст“, „Златното пате“, „Кралица Маб“, „Кръгозор“, „Пан“, „Персей“, „Просвета“, „Посоки“, „Рива“, „Рамита“, „Сиела“, „Слово“, „Труд“, „Фют“, „Хермес“.
Най-късно до 1-ви август кашоните с книги за библиотеките в училища и детски градини ще пристигнат във Варна.

„Алея на книгата“ е уникален формат за България, който през последните четири години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно събитие. Началото е именно във Варна през 2010 г. Оттогава, събитието утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече и в София, Пловдив, Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.

Кметът на Варна, г-н Иван Портних, официално ще открие „Алея на книгата“ на 1-ви август в 18.00 ч.
Мястото е: литературен кът на „Алея на книгата“.

Организатори на „Алея на книгата“ са Асоциация „Българска книга“ и Община Варна.

Попвече информанция и програма на събитието можете да откриете тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s