Царицата на прокълнатите

царицата

 

  Забравете филма със същото заглавие, който сте гледали. Той е като бледа сянка на лунна светлина, в сравнение с тази блестяща книга. „Царицата на прокълнатите” е образец в жанра, послужил като основа за следващите поколения писатели, позволили си да заимстват елементи от изразните средства, с което правят първоизточника още по-жизнен.

  Началото поставя Лестат – омагьосващ и дързък, той излиза открито, пред очите на хората в ролята на рок-идол, с текстове разкриващи истината в легендите за безсмъртие на романтично зловещите, кръвопиещи вампири. С това той предизвиква всички безсмъртни, но също така неочаквано пробужда жаждата на „спящата” до този момент Царица – Майката на всички прокълнати с безсмъртие.

  Изграден като пъзел, разказът се води лично от всеки един от героите, които са цяла плеяда от образи, характери, апетити и желания. Събудените древни същества, живели в началото на времето, сравняват епохите, отчитат за себе си разликите и промените в начина на живот, мисленето и достиженията на хората.

  Срещаме се с Арман от театъра на вампирите, Даниел взел интервю от вампир, Бейби Дженкс – съвсем невръстна вампирка, Пандора – почти древногръцка богиня, Хайман – древен от времето на Акаша. Обединяващата тема е легендата за близначките. Един сън явяващ се на героите – в началото фрагментарен, постепенно обогатен и свързан, изясняващ началото, истината за възникването на всичко.

  Текстът доставя наслада с изящност и мрачна поетичност, езиково богатство, изобилие от детайлни подробности, пробождащи с точността си философски прозрения отвъд границите на един човешки цикъл.

  И това е само началото.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Царицата на прокълнатите“ на Ан Райс може да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s