Учебно помагало за квалификация на водачи на ППС за превоз на товари/пътници

 

index

 

 

 

Това е едно прекрасно помагало, което ще е от полза както за бъдещите водачи на камиони и автобуси, така и за шофьорите от категория В които желаят да подобрят своите умения.

В книжката има много добри съвети, които могат да се приложат в ежедневието на всеки един водач на МПС. С негова помощ може да се научи какъв тип поведение да се очаква от камионите и автобусите при възникване на различни типове критични ситуации, по този начин човек може да се подготви в известна степен и да състави модел на своето поведение и така донякъде да бъде в по-малка степен изненадан и неподготвен.

В книгата има много добри съвети, които могат да бъдат от полза на всички водачи.

Например, че при мъгла пускането на чистачките ще подобри в известна степен видимостта, защото ще отстрани капчиците мъгла от предното стъкло.

Друг съвет, който ми хареса е как да се направи подходящ избор на очила (с диоптър и/или слънчеви), каква да бъде рамката и защо изборът да е точно такъв, какви да са стъклата и от какво точно да се ръководим при избора си. Още нещо което ми хареса и не се бях замисляла, че е логично да направя, е да нося резервен чифт очила в колата.

Добър съвет за сигурността по време на управление е да не се поставят вестник или папка на таблото на колата (защото може при въздушно течение да се залепи на предното стъкло или на лицето на водача), бутилката с минерална вода да бъде поставена на място от където не може да се изтъркаля (защото може да попадне под педалите и това да предизвика опасност от катастрофа поради ограничаване хода на педала или отклоняване вниманието на шофьора докато я търси по пода), предметите на задната седалка да бъдат добре закрепени, защото при рязко спиране се превръщат в „летящи снаряди” ,а и могат да създадат сериозна предпоставка за катастрофа разпилявайки се по пода на превозното средство.

Помагалото ще е от полза за всеки един шофьор, а също така и за собствениците на фирми, занимаващи се с транспортна дейност.

Дадени са много ценни съвети за безопасността на труда (по време на управление, товаро-разтоварни дейности, ремонт и др.). Добре е обяснено какъв е режима на работа и почивка (за денонощие, седмица, месец) и как трябва да бъде изготвен работния график според законите в България и Европейския съюз. Има ценни съвети за това как да бъде оптимизрана консумацията на гориво.

Има много примери и казуси за възникването на различни проблеми, ситуации и начина на тяхното решаване.

Дадени са прекрасни съвети за запазване на здравето на водачите на МПС. Обяснено е какви са рисковете за здравето при продължително шофиране и как могат да бъдат намалени и предотвратени. Много ми харесаха съветите за справяне с болките в гърба и препоръките какви спортове са подходящи и какви не за хора които прекарват голяма част от времето си зад волана.

Прекрасно са обяснени и добре илюстрирани техническите характеристики и работа на спирачните уредби и системи за безопасност. Информацията е поднесена увлекателно и на достъпен език.

Това е едно наистина прекрасно помагало, което може да бъде верен помощник на всеки един шофьор.

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Ирина Цветанова книжарница Сиела МОЛ Русе

Advertisements

One thought on “Учебно помагало за квалификация на водачи на ППС за превоз на товари/пътници

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s