Път към висшето общество

16578Поредната книга на Сиела, която ме зарадва, тъй като отдавна ми се искаше някое издателство да я преиздаде. „Път към висшето общество“ е английска класика от петдесетте години, написана от Джон Брейн, писател от така наречения „кръг на сърдити млади хора“. В типичния, не толкова динамичен, английски стил Брейн описва пътя на младия и находчив Джо от малкия провинциален град към издигането му във висшето общество. В продължението „Живот във висшето общество“, отново преиздадена от Сиела се разкрива, как Джо е преуспял и е част от висшето общество.
Едно от нещата в книгата, което ме впечатли най-много, е промяната в характера и морала на главния герой. Той е млад човек, който не харесва еснафщината и снобизма на богатите хора, но в същото време се стреми точно към това общество, което управлява другите класи и богатее от тях. За мен беше интересно да проследя как моралните скрупули на Джо с всеки негов успех в обществото ставаха все по-малко, докато в един момент изчезнаха.
Друга сюжетна линия, която ми беше интересна бе за любовта. На героя му беше трудно да избере, дали да бъде с истинската си любов, която хората не одобряват, или да избере брака по сметка с много по-младата и красива девойка Сюзън. Не беше лесно Джо да реши, кое е по-добре, да е щастлив и истински обичан с по-възрастната Алис или по-добре заплатената работа и позиция в обществото, които „вървяха“ редом със Сюзън.
Препоръчвам „Път към висшето общество“ на хора, които обичат „спокойните“ книги, с прекрасно описание на градския живот, умело пресъздадени емоции на героите от Брейн в типичната английска сдържаност, но които те грабват и те карат и ти да съпреживяваш с героите. Приятно четене!

Тази книга може да намерите във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com.

Теодора Тонева, Сиела ,МОЛ Русе

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s