Дзен и изкуството да си обършеш гъза, Иван Стамболов

 

 

dzen

 

Книгата на Иван Стамболов – „Дзен и изкуството да си обършеш гъза” е едно меко казано забавно четиво, което, държа да отбележа, е напълно забранено за онези от вас, които притежават чувство за хумор под допустимия санитарен минимум. Книгата на станалия доста популярен в интернет средите със своите блогове, Иван Стамболот – “Sulla”, е едно изключително нестандартно заглавие, което се чете на един дъх, което е събрало в себе си впечатления и мисли от заобикалящия ни жовот, който често е толкова абсурден и комичен, но никога скучен. Живот, който е подложен на детайлен анализ, било то на по халба бира в местната кръчма, или пред телевизора с чаша гроздова в ръка. Иронията, която е солта и пипера на книгата, е ,меко казано, навсякъде. Под секирата на иронията на автора попадат почти всички слоеве на днешната социална реалност – видни български и европейски общественици, партии и политици, ракламната индустрия и мн. други. Всъщност е трудно да се обобщи целият този миш-маш от теми в книгата, те са толкова разнообразни, колкото е и заобикалящата ни реалност, която е далч по-поносима и по-лесна за преглъщане с една голяма чаша….ирония.

И все пак ако трябва да разделим книгата на части то те ще са три.

  1. В първата част се акцентира върху рекалмите в българския ефир, от далечното и близкото минало. От дните на сякаш безкрайния преход, до съвсем нови реклами, които са решени на всяка цена да те накарат да си вземеш нещото, което те рекламират, пък макар и да намаш особена нужда от него. Разказвачът стига до извода, че рекламистите мислят потребителите за идиоти и в повечето случаи са прави. Затова той, като най-големия идиот сред тях, се наема с трудната задача да разтълкува пред себеподобните си посланията на рекламите. 
  2. Втората част е озаглавена „Ъплоуднати постинги за делитване”. Честно казано ми е доста трудно да систематизирам тази част от книгата и да я поставя под общ знаменател. Тук обект на тънката ирония на автора стават редица видни български и европейски политици, политически кампании за опазване на общото благо насочени към пластмасовите бутилки и светнатите крушки. Няма сфера от социалния жовот, която да не е взета под внимание. Като се започне от екзистенциалния въпрос, защо когато си отворим бира на плажа, то бирата моментално се стопля, вместо температурата навън да се понижи и да се изравни с тази на бирата (5°), та сигнем до свинския грип и извънземното присъствие на планетата. 
  3. Третата част носи краткото, но за сметка на това доста описателно, име „Алкохол”. В тази трета част на масата са сложени, наред с различните мезета, предимно политически теми, върху които се разсъждава в различни, знайни и незнайни, кръчми в комапанията на доста цветущи образи. Всеки един от тези герои поставя някакъв злободневен проблем и го коментира от крайно осъдителна позиция, скандализирайки обществения морал. Тази трета част от книгата отразява традиционното и така характерно за българина „бистрене на политика на по чакша”. Приликите с действителни лица и събития никак не е случайна и колкото повече читателя напредва, толкова по-често свързва себе си с някой от героите и събитята в последната част от книгата. Тя ни е някак си дяволски близка и позната.

 

Книгата на Иван Стамболов – „Дзен и изкуството да си обършеш гъза” е едно изключително свежо заглавие, което се чете на екс. То е пропито със страхотно чувство за хумор и сарказъм и ще ви накара да се смеете на глас . Препоръчвам го с две ръце!

 

Книжарница Сиела и Книгомания, Park Mall Stara Zagora

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница www.ciela.com

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s