Шантарам

Cover_Shantaram.indd

Нещо в очите на хората прелистили тази книга ми казваше, че е успяла да ги докосне. Въпреки всички суперлативи – чути и прочетени, реших да преценя сама и да подходя непредубедено.

Омагьосаха ме историята и думите, с които е разказана. Една необикновена човешка история.

Съдбата на този човек е невероятна. Имал късмета да избяга от строго охраняван затвор през 80-те, пристига в многомилионен Бомбай, за да се скрие от държавата, в която е един от най-издирваните престъпници.

Принуден да заживее в гетото, той се сблъсква с покъртителната бедност и мизерия, в която намира истинско приятелство, загриженост, подкрепа, обич, споделяне и уважение. Парадоксът нещастие–доброта го пленява още първата вечер. Сплотени от трудностите и веселите моменти, тези хора няма къде да избягат.

Попада и в среда от европейски емигранти с различни съдби довели ги на това чудновато място. Те всички са странни птици, бегълци от предишни животи. Открили тук мястото си, средата и хората, сред които се чувстват себе си.

Намерил „семейството” и приятелите, авторът среща и бащината фигура в лицето на мъдреца-мафиот, който е странно противоречива личност. Въпреки че е глава на местната организирана престъпност, Кадербай, когото всички уважават има свой собствен етичен код. В непринудени разговори тези хора обсъждат изстраданите си възгледи за свободата, съдбата, волята, смисъла на живота, късмета, Бог.

Чрез страниците на тази книга поживях на различни странни и тайни места, до които обикновените туристи може би никога няма да стигнат – незаконно гето, забутано селце, най-вкусния ресторант пазен в тайна само за местни, дома на Кадербай, двореца на Мадам Жу, ареса, затвора. . .

Чрез думите на Грегъри Дейвид Робъртс погледнах в очите на хора с невероятно богата палитра от нюанси на цветове и емоции. Получих усмивки, отразяващи душите. Мъката и трагедиите им ме натъжаваха и вълнуваха. Разтърсващо описаните преживявания преминаха през страниците и отекнаха в сърцето ми. Ярките и характерни образи, миризмите, ароматите, цветовете, сблъсъците и случките се превърнаха и в мои спомени.

Отворете сърцата си ги оставете да почувстват.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс може да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s