„Реши се” – за жените, работата и волята за лидерство

reshi se

Какво представлява успехът? И какво означава да бъдеш жена в бизнеса? Отговорите на тези въпроси могат да се получат след прочитането на книгата на Шерил Сандбърг „Реши се”, наречена от Опра Уинфри, „новият манифест на жените на работното място“. „Реши се” призовава жените да не се страхуват да бъдат лидери и да се отправят към върха.

Шерил Сандбърг има внушаваща автобиография. Тя е главен оперативен директор на Facebook. Преди това е била вицепрезидент на глобалните онлайн продажби на Google и началник на генералния щаб на Министерството на финансите в САЩ. Нареждa се сред 50-те най-влиятелни жени в бизнеса на „Форчън”.

В тази полубиографична книга авторката дава съвети как жените да отстояват и развиват своите лидерски качества. Разказва как е успяла да се издигне постепенно по стълбичката на йерархията.

Невинаги е задължително да се стремим към висок ръководен пост. За авторката е валиден принципът по-добре нисък пост в малка развиваща се компания, където има шанс, показвайки своите качества да се развиваш, отколкото стремеж към висок пост, но в компания нямаща накъде повече да се разраства.

Тя дава примери за това как, ако мъж и жена са конкуренти за една и съща ръководна позиция много по-вероятно е да се спрат на мъжа. Това е така, защото все още съществува дискриминация относно нежния пол. Голям процент от работодателите считат, че за една жена на първо място е да създаде семейство и след това да гради кариера. Авторката е майка на две деца и доказва как може да бъде едновременно добра и на двете места.

В „Реши се” се изследва защо напредъкът на жените и техния стремеж към лидерски позиции е в застой. Обяснява първопричините и предлага решения, които могат да помогнат на жените да достигнат пълния си потенциал. Стига до извода, че мъжете заемат по-голямата част от лидерските позиции в правителството и бизнеса. За да се промени това е необходимо, жените да имат вяра в себе си, че могат да постигнат всяка своя мечта, непрекъснато да се усъвършенстват, амбиция и не на последно място стабилно образование.

Авторката разказва за своите решения, грешки и борбата която води, за да достигне днешния си подем. Книгата е вдъхновяващо четиво за това как, ако успеем да развием своите лидерски качества можем да постигнем почти всичко.

Даниела Вангелова,   книжарница  Сиела, Mall Paradise – София

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s