Излъжи ме,ако можеш

izlyzhi-me-ako-mozhesh-pol-ekman

Пол Екман е американски психолог, професор в Калифорнийския университет, виден специалист в областта на психологията на емоциите, междуличностното общуване и разпознаване на лъжата. Професор Екман е известен в целия свят като създател на уникална система за анализ на невербалното поведение, вдъхновител на популярния телевизионен сериал „Излъжи ме“ и прототип на неговия главен герой доктор Лайтман. Истина ли е, че съвременният човек лъже средно три пъти в десетминутен разговор? Как да реагираме на това, че лъжата е проникнала във всички сфери на човешкия живот?

Книгата е своеобразен наръчник за разпознаване и разобличаване на лъжата, като от нея става ясно, че тя е характерна за всички нас, независимо от къде в социалната йерархия се намираме. Дадени са безброй примери с видни политици и обществени хора в различни сфери от близкото и далечно минало, никой не е пощаден, защото лъжата е характерна за хората като цяло. Разгледани са лицевите признаци на лъжеца (несъзнателни мимики и гримаси, тикове), който са на подсъзнателно ниво, което ги прави почти невъзможни за контролиране.
Промяната на тона гласа, езикът на тялото, надеждността на полиграфа. Екман прави пълна дисекция на лъжата, опитвайки се да достигне до отговора на въпроса – защо всички ние лъжем, дори и понякога несъзнателно? Универсален отговор липсва, подбудите при различните хора са различни и зависят от крайната цел – скриване на злепоставящи факти и неудобни събития, избягване от съдебна и морална отговорност и т.н. Неволното изкривяване на истината също е категоризирано като лъжа и тук идва логичният извод – ние, като хора, априори, сме лъжци, лъгали сме и ще продължаваме да се лъжем.

Книжарница Сиела и Книгомания, Park Mall Stara Zagora
Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s