„Три ранни разказа“ Джеръм Селинджър

Tri ranni razkaza-1

Трите разказа на Селинджър са добри и хвърлят светлина върху това, което младият писател е считал за важно в литературата. Лесно може да се проследи влиянието на Фицджералд, особено в първия разказ, където отегчени младежи разговарят на вечерна забава. Радиото бумти, тя пуши, а той се оглежда за друга. Толкова неща се случват под повърхността, и всичко се усеща, без да е необходимо да бъде изплюто директно. Pure Salinger in the making.

Селинджър мрази сантименталността. За него тя е като котка, която трябва да умре. Диалогът е поднесен с повторения на определени думи, което е похват, който ще бъде използван и в „Семейство Глас“. Тук обаче си личи, че не е овладян напълно. Твърде явен е стремежът да се вкара ритъм. Разбира се, това е критика, която съществува, само защото сравнявам ранния Селинджър с късния Селинджър. Тя не би съществувала, ако четях разказите през 40′-те години, когато са писани.

Хубаво е да видиш, че един бог може да кърви. Надявах се, че тези разкази няма да са толкова добри, колкото късните му произведения, и се оказах прав, което е утеха за всеки 20-годишен, който се опитва да пише. Вторият разказ ми беше скучен, но в него има телефонен разговор (който е чел, знае)! Третият обаче беше превъзходен. И фразата, която ще остане с мен, е:  „От веднъж седмично (ходене на кино) не се умира“.

Харесва ми корицата на книгата, както и преводът (дело на Любомир Николов – преводачът на Толкин). Но не мога да не спомена множеството грешки, при това една много груба, която сменя пола на главния герой в първото изречение, на първия разказ. Илюстрациите са повече от безлични, при това те се натрапват с безличието си, защото всяка лява страница е оставена празна. Определено можеше да се свърши и по-добра работа.  Все пак препоръчвам на тези, които биха искали да проследят развитието на един от най-добрите разказвачи на XX век.

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Мартин Касабов – Книжарница Кафе-клуб Сиела, Пловдив

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s