Българско гражданско процесуално право, проф. Живко Сталев

index

Приемането на новия Граждански процесуален кодекс през 2007 год. наложи обновяване и на теорията в областта на гражданското съдопроизводство. Новата правна уредба промени не само номерата на разпоредбите в акта, но и много съществени положения, които с години представляваха основата на производството по гражданските дела. Това направи съществуващата на книжен носител теория неактуална и неотговаряща на нуждите на практикуващите юристи и на подготвящите се студенти. Поради тази причина правният свят очакваше с нетърпение излизането на ново издание на учебника на покойния проф. Живко Сталев, което да е съобразено с действащите положения, въведени с новата уредба. В съставянето на новото издание участват познатите в правните среди проф. Анелия Мингова, проф. Огнян Стамболиев, доц. Валентина Попова и гл. ас. Ружа Иванова.
Книгата е разделена на петдесет и пет глави, в които е проследен целия път на гражданския процес, неговото типично протичане и възможните усложения. Учебникът започва с подробен анализ на самото гражданско производство – гражданският процес като защита-санкция, като производство и като правоотношение. По-нататък се изясняват понятия като право на иск, което е дискусионно по своя вид право, страни и участници в процеса и др.
В центъра на изложението е разгледано типичното протичане на гражданското производство в трите инстанции, като след това са разгледани отклоненията във връзка със страните, обекта и развитието на процесуалните правоотношения. Отделено е внимание и върху особените производства – по брачни и търговски спорове, по дела относно гражданското състояние, делба, по колективни спорове и бързото производство. Разгледани са основните положения и на арбитража като извънсъдебен способ за разрешаване на спорове. След това последователно са разгледани изпълнителния и обезпечителния процес и охранителните производства.
Този безценен помощник на занимаващите се с гражданско производство разглежда от всички страни протичането на гражданския процес. То хвърля светлина върху спорни и безспорни понятия и традиционно остава предпочитано от практикуващи и учащи. Аз, като завършил студент по Право, се готвих от него за полагане на семестриален изпит по гражданско процесуално право и изпълнително право и за държавния изпит по гражданскоправни науки. Намерих информацията непротиворечива, достъпна, но в същия момент на добър академичен език.
Поколения български юристи са се готвили по различни издания на учебниците на проф. Живко Сталев и със сигурност за всички е добра новина, че с помощта на работата на изявени юристи, каквито са авторите на Деветото преработено издание, той остава актуален и във времената на динамично променяща се правна уредба. Препоръчвам това издание на Българско гражданско процесуално право както на студенти, така и на практикуващи. В рамките на 1320 страници е дадена подробна информация за всички основополагащи институти на този обширен дял на правото, което го прави незаменим помощник както за първоначално изучаване на дисциплината, така и за по-нататъшни припомняния и освежавания на вече натрупаните знания.

Тази книга може да бъде намерена във верига книжарници Сиела и електронна книжарница ciela.com

Мария Матеева книжарница Сиела МОЛ Русе

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s