Истории от света на Диска

Искам да споделя историите, смеха, емоциите и мъдростта от света на Диска*. Дано да ми стигне въздухът да изкача този висок връх. От друга страна всеки трябва да изкатери планината сам. Ще опитам да опиша някои от чудните гледки, които видях от височината на Тери Пратчет.

Nevijdani akad

Представете си огромната космическа костенурка А’Туин, с дълбоките метеоритни кратери по корубата й. Върху нея са стъпили четирите митични слона, които поддържат върху гърбовете си света на Диска. Гледната точка леко се изменя и внезапно сте заслепени от проблясващите води изтичащи от ръба му. Сега се снижавате и виждате топография подобна на земната – планини, равнини, море и реки. Намират се прилики и с различните нации, народопсихологии, епохи или класически произведения, индустриални революции, феномени от обществото ни, дори и личности, стига да сте развили невроните, с които да ги доловите. (Трябваха ми две от книгите за да го постигна.)

Posledniat geroj

Историите от тази поредица са неописуема комбинация от заплитаща и разплитаща фантазия („ако някой ми започне”) и наблюдателност върху човещинката на героите. Героите, всички до един, са странни птици, дори някои неодушевени неща, като миризма или багаж, са се превърнали в отделни герои.

V cherno kato polyn

От всички персонажи най-любим ми е този на Баба Вихронрав. Името е показателно. Жена с познания, веща в занаята, с нея винаги е и забавно и рисковано. Независимо дали ще напътства момиченце с потенциал и склонност за еманципация или ще преодолява омразата си към летене на раздрънканата си метла. Трудно, но приема нова вещица в сборището, въпреки нейната смотаност. Пътува в чужбина и опитва нова напитка „Бананананово Дай Киро”. Играе на покер със самия Смърт за живота на човек. Тя върши каквото се налага, понякога и неща напълно непонятни за нея. А да, освен с метла пътува и чрез заемане на съзнанието на друго същество. Вместо заклинания през повечето време практикува главология (много прилича на манипулация). Не се заблуждавайте владее и магия, но я използва само в наистина много краен случай, защото тя винаги знае коя е, какво трябва да направи и има волята да го изпълни до край.

Muzika na dysh

Тери Пратчет извежда пародията от клишето със замах. Неговата пародия е толкова забавна, колкото е и умна, в същото време е истина. Бих използвала думи като гениален, уникален, брилянтен и духовит само ако ги прочетете с истинските им значения, защото Той ги заслужава.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

*Историите от света на Диска можете да намерите във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s