Човек на име Уве

Print

Много забавен и силно затрогващ роман.

Сигурно всеки познава или помни от детството си такъв старец. Кисел и досаден мърморко, изнервен от технологиите и скоростта, с която се променят за сметка на качеството на нещата, гигантската разлика между поколенията, неразбиращ съвремието и дразнителите пъплещи навсякъде, безсмислието на суетата на младите.

 

Демонстрацията на враждебно отношение е средство за борба и начин за  справяне с положението. Потъвайки в повествованието разбираме, че всичко до тук е защитна реакция, отчаяние от самотата предизвикана от загубата на истинската любов.

За да ни запознае с човека Уве, авторът ни разказва цялата му история. По примера на баща си, като много млад Уве решава да постъпва правилно. Това е принципът, който той никога не нарушава. Може би точно заради това е тъй бдителен за спазването на реда в квартала, в който напоследък са се нанесли доста „странни” съседи. Въпреки оценката (некомпетентни) и недоумението, което изпитва към тях, Уве не може да отмине протегнатите за помощ ръце и лапи, дори при положение, че мрази котки.

Чувствата на героите са мотивирани и внушени блестящо. Безжалостна е наблюдателността върху човешкото поведение. Конфликтите са причинени от най-различни злободневни проблеми. Мъдро обяснени, реакциите в тези конфликти са облечени в духовит и пленяващ текст.

Романът с лекота изтръгва разнообразни емоции, от искрен смях до дълбока тъга, плюс симпатия, съчувствие и разбиране. Никога досега книга не беше предизвиквала в мен сълзи и смях едновременно. Разплака ме добротата, която се поражда, отразява и умножава, въпреки нещастието. Това е една вкусна трагедия сервирана в комична чиния.

Без капка нравоучителност, авторът успява да припомни вече позабравените истински качества на съществото наречено човек.

Да се опитаме да погледнем със сърцето си зад маската на лицето на човек на име …

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s