Дракула

drac

Дракула е име, което прожектира образ в съзнанието на всеки човек. След всички възможни вариации, позоваване, цитати, повлияване, пародии, освежаващо е да се прочете първоизточника без редакции и съкращения, така както го е написал Брам Стокър.

Интересно е как фантазията на човек комбинира всевъзможни народни поверия за сюжета си и прототипи на свои познати за героите си. Съпоставя ги с наблюденията си за съвременния човек и изгражда вълнуваща и незабравима история. А тя е наистина внушителна и заразяваща.

Удачно сглобени частите от дневниците на героите проследяват хронологията на историята. Точно защото това са дневници – нещо лично и интимно, авторът не се опитва отчаяно да убеди читателя в достоверността на написаното, затова и успява. Началото слага Джонатан Харкър, чийто дневник му прави компания и го утешава през дългото и самотно пътуване в непознати земи. „Модерният„ човек пристига в замък, в който всички отминали епохи са живи. Прочитам недоумението му породено от суеверията на местните. Страховете на хората от незапомнени времена са въплътени и хвърлят дълги и плътни сенки пораждащи в него ужас и паника,  преминаващи в отчаяние и примирение – за момента.

Мина Мъри споделя какво вълнува младата и модерна жена, как тя изживява случващото се, как разсъждава и действа една достойна за възхищение дама.

Записите на д-р Сюърд ни предават научното виждане за ставащото.

Гледните точки на всички герои не стигат, за да се разгадае древният и сложен образ на Дракула. Обземат ме усещания за тържественост, мрак, тъга и ужас, но над всичко – очарование. Символ на безсмъртното зло – променливо, вечно враждуващо със светлината, но и предизвикващо промяна.

Красивият текст облагородява модерния читател с цитати от Шекспир и свещените текстове на Библията. Изисканият и възвишен викториански език не звучи мелодраматично или сантиментално. Романът притежава тайнство, загадъчност и притегателна сила, като средновековен замък на върха на стръмен хребет, обагрен от залязващото слънце,  озвучен от вълчи вой. Съзрях цялото величие на завършената идея, свежестта на извора, от който толкова много дръзват да черпят.

Тази книга не е копие на имитация.

Тази книга е класика.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Дракула“ от Брам Стокър може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s