Ананасов компот за прекрасната дама

PelevinВНИМАНИЕ! Води до пристрастяване.

Едва излизам от увличащия водовъртеж на тези страници. Тези чистосърдечни пет разказа на места с груб език са пространството, където Пелевин мисли върху философски и религиозни теми до самозабрава.

Не цепи басма на никого, защото всички си имат трески за дялане, които му бодат очите. Абсурден, парадоксален, упорито съзерцателен, критичен, уловил нюансите на широката руска душа. Всичко започва нормално, минава през симпатични куриози и се сгромолясва брутално.

Героят от първия разказ е роден в последните години СССР, израства като неудачник през перестройката. Едва преживяващ, се хваща за сламката подадена му от приятел – тарикат от детството. Изтеглен на чудноват бряг на постоянно променящата се земя на модерна Русия. Действието се развива с шеметна скорост и противогравитационни обрати. Гледките са зашеметяващи, покриват толкова от безкрайното пространство на човешкото същество, колкото можете да поемете.

Вторият разказ проследява биографията на легендарен контра-разузнавач, доколкото това е възможно. За целта Пелевин построява съвършената бойна машина дрон. Компютърно усъвършенствана до ниво да действа без човешка намеса за предотвратяване на терористични атаки. Скотенков е в състояние да я обезвреди само с обикновена тетрадка. Тук да се чувстват обидени всички компютърни гении, военни, финансови анализатори, борсови агенти, капиталисти, китайци, талибани, американски телевизионни канали, холивудски комици, руски политици, милиардери, олигарси, теоретици на конспиративни теории.

Третият е герой търсещ чудо в Индия. Натъква се на древна практика, която е алегория на Платоновата пещера.

Четвърти е Борис – стреми се да бъде адепт на мистичното зло.

И Маша, тя е красивата дама от заглавието, която дори не успява да опита вкуса на ананасовия компот преди края.

С грижливо премислени и композирани елементи от всички сфери на живота ни, Пелевин организира своеобразен бунт на съзнанието ни и начина, по който възприемаме всяка информация.

Поетично, както само той го може, въздава иронична справедливост на героите си.

За мен понятието култов писател вече придоби съвсем различно значение.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Ананасов компот за прекрасната дама“ от Виктор Пелевин може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s