Речни духове

Речни духове

Още преди да я дочета, изпитах желание да я започна отначало.

Началото на романа е моментът, в който една утопична мечта се разпада. Такива истории се случват по всяко време, но авторът е решил да постави тази в края на турското робство, може би за да подсили и подчертае волята за свобода.

Един човек отделя група хора в закътано селце, сключва странен договор да приема чумави срещу мир. Закрилящ ги от едно робство, той им налага друго. Внушава им идеята за идеално общество, в което всички освен него са равни, където той е закона и разпределя благата по равно, променя ритуалите и боговете, ръководи празниците. Нарича себе си Бащата, наслаждавайки се на усещането да владее. В течение на десетилетия той става господар на съдбите, но не и на душите. Чувствата нямат господар, те не могат да се обяснят или контролират.

Героите навлизат един по един пълнокръвни, силни, страстни, описани с природни явления и аромати. Перуниката с нейната необяснима миризма на цвете. Благуна с неземната си хубост. Румения с добротата, силата и познанията си. Трите зърна с чудните обстоятелства около раждането му. Старият Анастасий с неуката си мъдрост. Стооката виждаща и знаеща всичко. Бубаря построил странно изобретение и чакащ да хване мечта.

Хронологичната линия на разказа се вие като ситна и енергична ръченица. Времето променя всичко, защото няма идеални общества, тъй както няма идеални хора. Речните наноси се наслагват, дигите преливат – краят е неизбежен.

Описанието на природата е красиво, одухотворено с човешки действия.

Историята е самобитна, ярка, запомняща се. Атмосферата е плътна и витална. Езикът е жив и магичен, внушителен и пикантен. Думите на Димитър Шумналиев са способни да изкажат най-дълбокият смисъл заедно с най-простата истина. Прозаичното и възвишеното се менят с осъзната и осмислена конкретност.

Човешкият дух е досущ като река. В шепа не стои задълго, а да прелива от коритото си му е присъщо.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Речни духове“ от Димитър Шумналиев може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s