Империята на ангелите

angelОда на любопитството, или възхвала на непрестанното желание за знание водещо към откривателство.

Не си правете илюзии, всеки живот завършва със смърт. Но смъртта не е тема на тази книга. Идеята тук е, че смъртта е просто врата, която ни води от едно помещение в друго. Какво има по нататък?

След края на първата книга „Танатонавите” героят Микаел Пенсон, посветил живота си на това да открие какво става с душата след смъртта, отваря вратата на тази “стая”. Преминал на ниво ангел-хранител в „Империята на ангелите” той продължава да изследва пътуването на душите.  Според правилата са му поверени три човешки души, на които той трябва да помага и обгрижва.

Тук Вербер разглежда темите за карма, наследственост и свободна воля на човека, доколко сами определяме и контролираме съдбите си.

Но не се заблуждавайте, това не е някой нравоучителен или назидателен текст. Неусетно вмъкнати, сериозните теми са основа на романа. Проследявайки животите на тримата му подопечни от зачеването до смъртта им, ангелът помага според правилата. Верен на същността си, дори в тази си форма, Микаел не може да утоли жаждата си за знания. До какво води следващата крачка? Какво има на по-горната стълба?

Какво мислите за грешките и за резултатите от тях? Вербер методично показва, че грешките, които допускаме, не са толкова фатални, дори може би ни амбицира да ги правим. Предава ни нагледен урок за това какво са те, как да ги приемаме и да се учим от тях. Разширява съзнанието ни така, че да виждаме възможности, да си задаваме следващия въпрос.

Друга тема са целите и желанията, които се зараждат във всеки. До какво води сбъдването или неосъществяването им. Това променя може би съвсем малко начина, по който възприемаме живота.

Освен тези екзистенциални въпроси, ще прочетете с нови очи значенията на понятия с които си служим всеки ден. Ще попътувате в други измерения населени с различни цивилизации. Ще наблюдавате сражения между ангели – хранители и  души – бродници.

„Какво знаеш или в какво вярваш няма значение. Важно е да си задаваш все повече въпроси.” Това е кредото на Вербер, автор с разнообразни знания, безмерно въображение и неспирни въпроси.

Фантастичен философ или философ-фантаст, както и да го четете Бернар Вербер ще разшири хоризонта ви.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Империята на ангелите“ от Бернар Вербер може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s