Човекът, който обичаше кучетата

ЧовекътДопадна ми абсолютното умение на автора да владее вниманието на читателя, въпреки познатата развръзка на историята и без претенции, че разбирам всички политически и исторически тънкости в разказа. Човешки животи, някои основно проучени, други събирателни или изцяло измислени, сглобени в този мащабен роман.

Трима са героите, който обичат кучета в тази книга. Съдбите им са преплетени като бодлива тел от действителността, в която живеят. Политически идеологии, тайни агенти, секретни акции.

Следвайки изгнанието на Троцки при заточението му в различни страни и континенти преживяваме загубата на децата му, бурята и вълненията разтърсващи хората през 20-те и 30-те години, новите идеи за социално равенство и братство.

Животът на младежа вербуван и обучен за убийството на Троцки. Уязвим и податлив, изпълнен с омраза и гняв, чувства ненаситни и неутолими.

Третият герой ни превежда във времето и ни показва резултата от великата идея години след разпадането на Съветския Съюз. Пренасяме се в Куба 90-те години при угнетени, болни, гладни хора, спасяващи се кой както може от мизерия и режим на тока, притиснати от съществуването, забравили мечтите си.

Имайки предвид човешкия фактор влияещ на „истинността” на Историята, обхванат е 20-ти век – големите промени в обществото. Събитията последвали смъртта на Ленин – изменяни, потулвани, диктувани и пренаписвани. Образът на Гробокопача на революцията Сталин прозиращ зад действията на героите и манипулиращ ловко чрез страх ходовете на участниците, сриващ всички пречки по пътя си включително сгради, църкви и личности с целите им семейства. Виждам човешките съдби смлени в хода на историята зад обобщенията на статистиката. Един плътно сглобен разказ от малкото останали и изкривени от силния на деня гледни точки за последиците от приложената на практика теоретична мечта за равенство. Силно внушено е разминаването на светлата идея за прекрасно бъдеще с невъзможното й прилагане и човекоубийствата в настоящето, които я деформират.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Човекът, който обичаше кучетата“ от Леонардо Падура може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s