Богът на дребните неща

bogyt-na-drebnite-neshta

“Дворът беше пълен с луни, по една във всяка кална локва.”

Това не е нито началото, нито края на тази книга. Това е само една малка част от пронизващо проникновените и многозначителни изречения. Изречения разказващи ни всекидневните, познати подробности. Деликатно осветени в по-особена светлина. Дребните неща, озарени с най-светъл лъч наблюдателност и тиха доброта.

След двадест и три години отсъствие Рахел се завръща при своята половинка, своя брат близнак Еста. Връща се на мястото и във времето оставили й неизтриваем отпечатък. Отпечатък започнал да се образува много преди нейното и на брат й появяване. Може би съществувал от край време, но еволюирал  в детството на майка им Аму. Аму живееща на място, където хората се делят на докосваеми и недокосваеми. Там където има разделение, има и сблъсък. След сблъсъка остават хаос и жертви. Оцелелите се справят както могат. Единият потъва в мълчание, другият потъва в празнота.

Книгата е композирана по модела на хаоса в главите ни. Хаос, в който се вихрят настояще, минало и бъдеще. Като объркани разноцветни нишки, спомените се преплитат в мислите ни от сега с планове за утре. Нишки усукани една в друга. Мрачната бъркотия на паметта от ярко врязали се частици от безгрижно-детските радости, неочаквани и непредвидими промени, необратими нещастия, лични избори и постъпки. Хаос от всичко, което се събира за един живот. Спомени предопределящи бъдещето, като гените които наследяваме, и които ни определят. Или не съвсем. Като двуяйчни близнаци – почти еднакви, но не съвсем.

В света на героите ни въвеждат образно изградени кодове. Кодове с внушителен и ярък смисъл. Сякаш спонтанна случка в тесен кръг от хора значеща нещо само за тях. Методично сме допуснати до интимните и мрачни преживявания съставящи човешките истории в романа.

Затрогващо прекрасна книга за ужасно тъжни случки. Случки, които са в центъра на променящо се настояще и закостеняло минало. Кастовите предразсъдъци се наговарят с придошлата река, дребнавата и отмъстителна баба-леля – с корумпирания полицай. Сянката на вечния ужас последвал миговете на кратко, но пълно щастие. Щастие обречено на невечност. Щастие притежаващо божествената сила да съживи тялото и душата.

Гергана Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Богът на дребните неща“ от Арундати Рой може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s