Първите петнайсет живота на Хари Август

 

Хари АвгустХари Август се ражда, живее, умира. След това се ражда отново, на същото място, по същото време, при абсолютно същите условия, живее и пак умира. Един непрекъснат цикъл – раждане, живеене, умиране. Хари не може да повлияе на условията, при които се ражда, но тъй-като не губи спомените от предишните си животи, може да влияе на настоящето си. Не е безсмъртен, защото може да умре, но не е и обикновен смъртен, защото не изчезва след смъртта си.

Звучи страхотно, все едно Хари е божествено същество. Може да е жив завинаги, може да прави каквото си пожелае. Обаче каквото и да направи, то остава само за този живот, в който е в момента. Не може да пренесе нищо след следващото си раждане. Ако сподели с някого това, което е, или го използват или не му вярват или го пращат в лудница.

Постепенно Хари Август разбира, че не е единствен. Такива като него има пръснати във всички епохи: от древни времена до далечното бъдеще. Тайна организация, която е намерила начин да комуникира напред и назад във времето. Така Хари научава за все по-бързо приближаващия свършек на света и осъзнава, че само той може да помогне и да спре унищожението на човечеството.

Тази книга доставя огромно удоволствие. Хари Август сам ни разказва за първите си петнайсет живота от раждането си през 1919 година до около 1989 (смъртта му не винаги е фиксирана), години обхващащи доста интересна част от историята ни. Разказът се води от името на главния герой и все пак поне на два пъти не бях сигурна дали ще оцелее.

Въпреки многото времеви линии не се обърках нито веднъж, а следях с жив интерес терзанията на Хари, мисловните заключения, наблюденията му върху живота и неговия така неуловим смисъл, както и динамичното действие. Хари е герой, който не седи върху камък да размишлява, той действа – пътува, учи, преподава, обича, живее. След всеки рестарт получава шанс да промени нещо в живота си, но до колко това има смисъл, след като веднага след този живот го очаква още един, в който нищо не се е променило? Трябва ли да се мъчи да променя каквото и да било, след като то пак си остава същото?

Това е може би една от най-философските книги, които прочетох тази година. Трогна ме, развълнува ме, накара ме да се замисля. Определено ще я прочета пак.

Виолета Янева – Книжарница Сиела ФКЦ-Варна

„Първите петнайсет живота на Хари Август“ от Клер Норт може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела и електронна книжарница Ciela.com

Вашият коментар