Игра за петима

igra_za_petima„Знаеш ли, когато попитали Нютон как разрешава толкова сложни задачи“, каза Масимо, „той отговорил, че било лесно, просто трябва непрекъснато да мислиш за тях. Аз не съм Нютон… но когато не разбирам нещо… мисля за него по цял ден.“

В разгара на лятото ми попадна малката, тъничка книжка на италианския писател Марко Малвалди „Игра за петима“, която е добро четиво именно за това време от годината – кратка криминална история, изпълнена със страхотен хумор.

Книгата е първа от серията „Бар Луме“ на Малвалди. Действието се развива във фикционалния град Пинета – крайбрежен курорт в Северна Италия. В бар „Луме“ между шотовете еспресо и играта на брискола, четирима пенсионери и барманът Масимо си бъбрят, спорят и разнищват убийството на младо момиче.

Разкрепостеният и предизвикателен живот на девойката ги кара да мислят, че гибелта й е свързана с наркотиците и с безразборния секс, който тя е практикувала. Наблюдателният и интелигентен барман Масимо, който е сред първите намерили тялото на Алина Коста захвърлено в контейнер за боклук, попада в ролята на следовател-аматьор и ще докаже, че нещата всъщност не са такива, каквито изглеждат.

В развоя на разследването барът се превръща в дом на клюките от целия град, а собственикът му Масимо става по-важен и от инспектора, разследващ престъплението. А развръзката? Развръзката е неочаквана и има нещо общо с брисколата – играта за петима, където единият винаги лъже.

Не очаквайте „Игра за петима“ да бъде литературният шедьовър, който ще прочетете това лято, но определено ще се усхмихвате, разгръщайки страниците. Това е може би най-забавната книга, която съм чела в последно време. Бързо четиво, което ще погълнете за отрицателно време на фона на шума на моретo.

„Игра за петима“ от Марко Малвалди може да бъде намерена във всички обекти на верига книжарници Сиела.

Пепа Запрянова – Книжарница Сиела, Стара Загора.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s